Colour by Numbers invigdes för första gången på Telefonplan den 23 oktober 2006 och lyste fram till den 1 april 2007. Den permanenta installationen invigdes den 14 januari 2011. Konstverket har även installerats i Perdigonestornet i Sevilla, Spanien, som en del av Sevilla-biennalen, under perioden 2 oktober 2008 - 11 januari 2009.

 

Tornet på Telefonplan är 72 meter högt och har 20 våningar, varav de tio översta används till ljusinstallationen. Ljusinstallationen är synlig i stora delar av södra Stockholm; inom en radie av drygt tio kilometer.

 

Projektet har förekommit i media både i Sverige och internationellt, bl.a. i ett reportage i SVT:s konstprogram Arty, en intervju i Sveriges Radio P1:s program Ting, fyra artiklar i Dagens Nyheter, tre dito i Svenska Dagbladet, artiklar i Aftonbladet, Creative Review, Metropolis Magazine, Dpi Magazine, Bettery Magazine, Paletten, ett hundratal bloggar, samt reportage i CityTV Canada, TV8 och SVT:s Kunskapskanalen. Konstverket har gästspelat i flera litterära verk, bl.a. Arne Dahls bästsäljande deckare Himmelsöga (2007) och Jenny Jägerfelds prisbelönta ungdomsroman Här ligger jag och blöder (2010). Alexandra Borg skriver om ljusinstallationen i boken Brottsplats: Stockholm. Urban kriminallitteratur 1851–2011 (2012). Dessutom inkluderar Linda Ryan Bengtsson konstverket i sin avhandling Re-negociating social space (2012), samt diskuterar det i ett kapitel i boken Mediesamhället. Centrala begrepp (2009).


Texter:

Charlotte Bydler, Att ta rummet i anspråk (2006)
Linda Ryan Bengtsson, Colour by Numbers (2008)
Linda Ryan Bengtsson, The Construction of Interactivity in Public Space (2009)
Linda Ryan Bengtsson, Re-negociating social space (2012)

 

Bilder:

Titta på fler bilder här. Kontakta oss på info@colourbynumbers.org för högupplösta versioner.


Övriga medverkande:

Teknisk utveckling: Bengt Sjölén och Brendan Howell

Översättningar: Johannes Nordholm
Montering: Joel Jedström
Talsvar: Jakob Munck

 

Konstprojektet finansieras av: Vasakronan


hem | info | kontakt